lastizo.blogg.se

Förlikning som stadfästs genom dom
I vårt fall nåddes en förlikning som stadfästes genom dom. Vad menas då med detta?
 

En förlikning innebär att parterna i ett tvistemål kommer överens och förlikningen kan ske med hjälp av domstolen eller utanför domstolen.
För det fall parterna ingår förlikning med hjälp av domstolen, som i vårt fall, sker detta i anslutning till en muntlig förberedelse; där det sker genom att efter det gemensamma mötet där man lägger fram sin sak, diskuterar parterna och lägger "bud" ensamma med domaren som sedan tar detta med sig till den andra parten - där proceduren upprepas. När man når ett gemensamt bud kallas man in tillsammans och beslutar om man vill ha beslutet stadfäst i dom eller inte. Nås inte förlikning blir det huvudförhandling/rättegång.

En sådan stadfästelse sker då genom dom som får s.k. rättskraft, vilket innebär att just den tvisten inte kan tas upp i domstol igen, dvs. tvisten är slutligen avgjord. Domen blir en s.k. exekutionstitel som gör att käranden, dvs. den som ansökte om stämning, kan begära verkställighet hos Kronofogdemyndigheten om svaranden inte betalar enligt förlikningsavtalet.

Vid bedömning av huruvida man ska ingå en förlikning eller inte, ska följande parametrar iakttas.
Den rättsliga prövningens prognos – Ett mål i domstol avgörs ytterst utifrån den bevisning som förebringas i målet. Domstolen har till uppgift att pröva bevisningen och ta ställning till vad parterna har styrkt. Man brukar följaktligen säga att det inte endast gäller att ha rätt, utan man måste även få rätt. Den part som i slutändan uppfyller de gällande beviskraven vinner till slut processen i domstol. Det är dock även tänkbart att parterna ömsom vinner och förlorar processen i olika delar, vilket kan innebära att tvisten slutar oavgjort.

KostnadsriskenDen förlorande parten får i en domstolstvist betala både sina egna såväl som motpartens rättegångskostnader. Med rättegångskostnader i domstol menas de juridiska ombudens kostnader. Att helt förlora en tvist i en domstol kan bli mycket ekonomiskt betungande för den förlorande parten.

Tidsaspekten – Tvister i domstol drar ofta ut på tiden. Det kan ta upp till ett år innan ärendet ens lyfts i rätten och ett tingsrättsavgörande kan dessutom även föranleda att målet överklagas och prövas av hovrätten och högsta domstolen. Följaktligen kan flera år ha förflutit innan en tvist slutligt avgörs.

Ovanstående parametrar aktualiserar de riskfaktorer som föreligger i en rättegång. Förutom att en tvist som avgörs av domstol tar tid, innebär den också att parten tar en stor ekonomisk risk.
Mot bakgrund av ovan borde riskerna som aktualiseras i en rättegång vägas mot fördelarna med att ingå en förlikning på ett relativt tidigt stadium av tvisten.